Luontohaaste 2020

On tutkittua, että jo 20 minuutin luonnossa oleskelu tuo sen tarjoamia terveysvaikutuksia esille. Luonto parantaa vastustuskykyä, laskee verenpainetta ja vähentää stressiä. Luonto houkuttelee liikkumaan, ja luonnossa liikkuessa myös lihasjännitys vähenee. Luonto piristää mieltä, auttaa unohtamaan murheet ja huolet. Näihin vaikutuksiin perustuu myös meidän haasteemme ajatus. Haaste pohjautuu luontopyramidimalliin, jossa luonnossa liikkuminen on jaettu päivittäisiin, viikoittaisiin ja kuukausittaisiin annoksiin, joissa toteutustapa on hyvin vapaa. Pääasia on, että liikut luonnossa. Lisäksi huipulla olisi toteutettavana vähintään yhden yön yöpyminen luonnossa. 

Päivittäisiin annoksiin kuuluu 20-30 minuutin ulkoilu omalla lähiluontoalueella. Liikkuminen voi olla esimerkiksi kävelyä, juoksua tai pyöräilyä. Myös puutarhanhoito, esimerkiksi haravointi ja kasvimaan hoitaminen ovat sopivaa päivittäistä ulkoilua.

Viikoittaisiin annoksiin kuuluu pidemmät retket puistoihin, luontokohteisiin tai paikkoihin, missä kaupungin häly ja kiire väistyvät. Nuotiopiirin facebook-sivulla pyritään esittelemään Mikkelin lähiseudun luontokohteita videoin ja kuvin, joista voi ammentaa inspiraatiota.

Kuukausittaiset annokset muodostuvat useamman tunnin mittaisista matkoista kauempana sijaitseviin luontokohteisiin. Tällaisia kohteita voivat olla esimerkiksi laavut, kansallispuistot, luontopolut yms. joissa pääset nauttimaan puhtaasta luonnosta. 

Pyramidin huippu, missä siis toteutetaan yöpyminen luonnossa. Tämän voit aikatauluttaa itsellesi sopivaan ajankohtaan ja voit tehdä sen yksin tai lähipiirin kanssa. Jos koronatilanne on helpottunut syksyyn tultaessa, niin pyrimme Nuotiopiirin kautta järjestämään muutaman yhteisen yöpymisretken jonnekin. Näihin retkiin järjestämme tietenkin kuljetukset ja olemme mukana oppaina. Ilmoittelemme näistä, mikäli nämä tulevat ajankohtaisiksi. 

Hyviä toimintoja luontoretkien toteuttamiseen ovat kävelyn, lenkkeilyn ja pyöräilyn lisäksi muun muassa geokätköily, frisbeegolf, luontokuvaus ja lintubongaus.

Nuotiopiiriltä sinun on mahdollista saada ns.päiväkirja, johon voit kirjata omaa liikkumistasi luonnossa. Tämä toimii apuna ja kannustimena sinulle itsellesi, minkä lisäksi se tarjoaa myös meille tärkeää tietoa haasteeseen osallistuvien aktiivisuudesta sekä koetuista terveysvaikutuksista. Jos haluat jakaa kokemuksiasi luonnosta sosiaalisessa mediassa, niin voit halutessasi käyttää hashtageja #munluonto #nuotiopiirimikkeli #luontopyramidi. Näin kokemuksesi näkyvät kaikille haasteeseen osallistujille, mikä voi innostaa heitä ja tarjota uusia vinkkejä luontotoimintaan. 

Haasteelle on luotu oma facebook-ryhmä, jonne osallistujat voivat myös julkaista kysymyksiä ja vinkkejä muille. Jos et siis ole vielä käynyt liittymässä “Mielihyvää ja kuntoa luonnosta”-ryhmään, niin käy ihmeessä napsauttamassa liity ryhmään-painiketta. Lisäksi kannattaa ottaa Nuotiopiirin oma facebook-sivu seurantaan, jonne tulee paljon luonto- ja retkeilyaiheista sisältöä.

Mikäli mitään kysymyksiä herää, niin ole rohkeasti yhteydessä! Pyrimme antamaan vinkkejä ja neuvoja tarpeidesi mukaan niin sähköpostitse kuin sosiaalisessa mediassakin.


Keväisin terveisin,

Nuotiopiirin Tiina & Niko